Résztvevő kórusok / Participating Choirs

Karvezetők / conductors: Elisenda Carrasco és César Maranon

A Baszk kórusszervezet a Világ Ifjúsági Kórus mintájára alakította meg 2016-ban Baszkföld 40 legjobb fiatal kórusénekesének meghívásával a Baszkföldi  Ifjúsági Kórust.  – Euskal Herriko Gazte Abesbatza (EHGA). Célja, alapításától kezdve, hogy a baszk kultúrát közelebb hozza a fiatalokhoz, hogy hivatásos kórusénekesi képzést nyújtson a tagoknak, hogy saját kultúrájuk nagykövetei legyenek nemcsak Baszkföldön hanem nemzetközi szinten is. És mindenek fölött, hogy egy kiindulási alapot biztosítson egy jövőbeli hivatásos Baszk Nemzeti Énekkar megalapításához.

A kórus máris bizonyította megkérdőjelezhetetlen szakmai színvonalát, hiszen 2021-ben a Tolosai nemzetközi kórusverseny abszolút győztese lett polifón és folklore kategóriában is és a verseny Nagydíját is elnyerte. A 2022/23-as évadtól a kórus vezető karnagya Elisenda Carrasco i Ribot, másodkarnagya pedig César Marañón.

Karvezető / conductor: Masis Aram Gözbek

Az Isztambul csodálatos városából származó Bogazici Ifjúsági Kórus 2014-ben alakult Masis Aram Gözbek vezetésével a “Világbajnok” Bogazici Jazz Choir égisze alatt. Az énekkar a Török kórusmuzsika fejlődésének egy újabb nagyon fontos lépcsőfokát jelenti, mely a többszólamú éneklés közös értékét hivatott képviselni Törökországban. Megalakulásuk óta már több mint 100 koncertet adtak és 12 díjat nyertek országos versenyeken. Vezetőjük Masis Aram Gözbek sok kórusverseny, fesztivál és mesterkurzus résztvevője. Workshopokat és koncerteket tartott nemzetközi hírű együttesekkel és számos díjat nyert kórusversenyeken. Alapító karnagya a Boğaziçi Jazz Kórusnak, a Boğaziçi Ifjúsági Kórusnak és a MAGMA Kórusnak. A Halic Egyetem opera és koncert énekes részlegének előadója.

Karvezető / conductor: Eirini Patsea

A 4 évvel ezelőtt alakult “chórεs” (ejtsd. Kóresz) egy mára 150 tagot számláló nőikarrá fejlődött, amit különböző háttérrel rendelkező és nagyon széles életkori skálán lévő tagok alkotnak. A kórus neve egy találó kombinációja a Chorus (kórus) és a “chórεs” (leány, lánygyermek) szavaknak. A kórus célja hogy a művészi kifejezési formák mindegyikét gondozza, nemesítse, elsősorban a görög kulturális örökség értékeinek szolgálatában. Egyedi, modern esztétikai hozzáállással élesztik fel a hagyományos görög és balkáni népzenét, így hozva létre olyan kortárs muzsikát melynek gyökerei a múltból táplálkoznak. A kórus működése három oszlopon áll. Képzés, előadás, közösségformálás. A chórεs heti rendszerességű előadó művészeti képzést folytat melynek középpontjában a zene áll. A többszólamú éneklés alapjaira azomban tánccal és színházi látványelemekkel fűszerezett produkciók épülnek.

Karvezető / conductor: Fabrizio Barchi

A Coro Musicanova a Musicanova non-profit szervezet részét képezi, mely szervezet kurzusokkal és különböző életkorú és összetételű kórusok működtetésével a zenekultúra terjesztését hivatott szolgálni. Az 1990-ben debütáló énekkar első fellépésétől kezdve színes repertoárjáról vált híressé, mely a középkor zenéjétől pop számok feldolgozásáig mindenféle stílust felölel. A kórus érdeklődésének központjában azonban elsősorban a reneszánsz és a mai kortárs kompozíciók állnak. Az énekkar előadásaival a határon túl is sikereket aratott szerte Európában. Számos nemzetközi versenyen arattak győzelmet, legutóbb a Florilège Vocal de Tours Nagydíját nyerték el 2017-ben. Az évek során olyan jelentős művészekkel működtek együtt, mint Ennio Morricone, Carly Paoli, Andrea Bocelli, Leo Brouwer, and Manuel De Sica. Mindezen eredményeket a kóruséletben nagy elismertségnek örvendő Fabrizio Barchi kitartó munkájának és mesteri irányításának köszönhetően érte el az együttes.

Karvezető / conductor: Aarne Saluveer


Az Észt Televízió Leánykara a világ egyik legjobb ifjúsági kórusává vált az alapító karnagy és művészeti vezető, Aarne Saluveer irányítása alatt. A kórus repertoárja különböző korok vallásos és világi dalaitól a megkoreografált népzenei feldolgozásokon át a modern pop és jazz és egyéb crossover műfajokig terjed. Mindez a  30 énekes közreműködésével egy  felfedezésre váró akusztikus tájkép újszerű zenei tapasztalatában összegződik A kórus Észtország zenei nagyköveteként világszerte koncertezik. Zenei utazásaikon kívül nemzetközi TV és Rádióadók állandó szereplői beleértve az ERR, WDR, BBC, YLE, MTV3, Dán Radio, RAI, NRK, Orosz és Lett TV csatornákat. A kórus lenyűgöző zeneiségét Jose Carreras és Brian Eno s méltatta. A leánykar híres előadókkal és együttesekkel koncertezett, részt vett Michael Jackson “HiStory Tour”-ján, valamint együttműködő partnereik voltak többek között: Arvo Part, Veljo Tormis, Roxanna Panufnik, Neeme Järvi, Paul Hillier, Imogen Heap, Ona Onabule, a Holst Singers, az Estonian Philharmonic Chamber Choir és a Tallinn Chamber Orchestra.

Karvezető / conductor: Nemes József

A Lautitia Gyermekkar a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola kórusa. Az együttes 1959 óta létezik, Lautitia Gyermekkarként azonban 2006 óta, mióta Nemes József irányítja, aki maga is a kórus tagja volt. A gyermekkar megalakulása óta számos hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja és fesztivál résztvevője. Állandó szereplői a debreceni Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház produkcióinak, valamint gyakran tesznek eleget a Görögkatolikus Egyház és a város felkérésének is. Az utóbbi évek eredményeiből és elismeréseiből kiemelkedik az Európa- és világbajnoki cím, valamint a KÓTA- és a Hajdú-Bihar Megyei Prima-díj. Ezek mellett számos verseny dobogós helyezését tudhatják magukénak. Legutolsó személyes részvételű megmérettetésük a 2019-ben megrendezett 67. Arezzo-i Nemzetközi Kórusversenyen volt, ahol egy 1. és egy 3. helyezésnek köszönhetően a Nagydíjas versenyen is szép eredményt értek el. 2020-ban a Rimini Nemzetközi Online Kórusversenyen nyújtott teljesítményüket arany diplomával díjazták. A legfontosabb mégis az, hogy egy olyan közösségé vált a Lautitia Gyermekkar, amelynek a tagjai egymást szeretik, tisztelik és a közös alkotás lehetősége mindenkinek folyamatos, új kihívást jelent a mindennapokban.

Karvezető / conductor: Sasho Tatarchevski

Az MKC Ifjúsági Nőikar 1972 óta a szkopjei Ifjúsági Kulturális Központ (MKC) legmeghatározóbb együttese. Minden zenei korszakot és stílust felölelő repertoárjával – különös tekintettel az egyházzenére és a Macedón kórusmuzsikára – az együttes ékes bizonyítékát adja annak, hogy hogyan lehet amatőr énekesekkel professzionális színvonalat létrehozni. Fennállásuk elmúlt 50 esztendeje során számos díjat nyertek hazai és nemzetközi versenyeken. Horvátországból, Lengyelországból, Törökországból Romániából és Szlovákiából hoztak el  első díjat, különdíjat és Nagydíjat hogy csak az elmúlt évtized néhány jelentős sikerét említsük. A hagyományos koncertjei és turnéi mellett a kórus rendszeresen vesz részt különleges projektekben más együttesekkel és szólistákkal közösen hogy megismertesse a közönséggel a formabontó repertoárt is, így ösztönözve a szerzőket új, különleges kórusművek és hangszerkíséretes darabok megírására.

Karvezető / conductor: Brady Allred

A Salt Lake Vocal Artists együttes egyike annak a hét kórusnak, mely a Salt Lake Vocal Artists szervezet keretein belül működik Salt Lake Cityben (Utah, USA). Dr. Brady Allred 2010-ben alapította ezt a kórust, hogy a szervezet éneklő nagykövetei legyenek. Éppen ezért az együttes sokat turnézik, de rendszeresen koncertezik otthon is. Ezek közül a legjelentősebb esemény a minden évben megrendezett nagyszabású koncert a környék általános és középiskolai kórusainak bevonásával, ahol mindig egy emblematikus oratorikus mű kerül előadásra. A Salt Lake Vocal Artists első díjat nyert olyan rangos nemzetközi versenyeken, mint a tolosai vagy arezzoi kórusverseny. 2011-ben Argentínában és 2017-ben Spanyolországban meghívott együttseként szerepelhettek a World Choral Symposiumon. Turnéztak már Kínában, Japánban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Bulgáriában és Törökországban. Egy népszerű Youtube csatornát üzemeltetnek és eddig 8 CD lemezük jelent meg. Dr. Allred és énekesei elkötelezett támogatói új művek létrejöttének.

Karvezető / conductor: Josep Vila i Jover

A Veus – gyermekkórusok barátainak egyesülete 1996-ban alakult Josep Vila i Jover vezetésével, aki azóta is az énekkar irányítója. A 11 és 17 év közötti fiatalokat foglalkoztató kórus hírnevét magas művészi színvonalával, és produkciói egyedülállóan eklektikus stílusával vívta ki, s vált Spanyolország egyik legjobb gyermekkarává. Az együttes a legkülönbözőbb stílusú produkciókban vesz részt gyermekoperáktól kezdve, iskolai vagy családi koncerteken át musicalekig, Előadásaik mindig koreográfiával dramaturgiával párosulnak, hogy olyan színpadi produkció szülessen, ami a kóruséneklést új, eredeti és izgalmas módon mutatja be. A Veus gyermekkar számos nemzetközi verseny győzelmet mondhat már magáénak (Arezzo, Tolosa vagy a Silver Rose Bowl a BBC hangszalagos versenyén) Nagyszabású opera  (Varázsfuvola, Álarcosbál, Otello stb.) és oratórium produkciókban is közreműködtek, például a Jordi Savall által vezetett Bach Márk passió koncertturnéján Katalóniában és Franciaországban.

hu_HUHungarian
Verified by MonsterInsights